(Μ)εθ(υ)ιστικό cocktail γεύσης και χρώματος
Τη βότκα με χυμό ροδιού την αγάπησα παράφορα με την πρώτη ματιά: με συγκλόνισε το εξαίσιο, ημιδιάφανο ρουμπινί χρώμα της, σε συνδυασμό με την ουσιαστική όσο και ανάλαφρη υφή της. Απ' την πρώτη στιγμή που την αντίκρυσα, ήξερα πως έπρεπε να τη φτιάξω κι εγώ με τα χεράκια μου - κυκλοφορεί βεβαίως έτοιμη στο εμπόριο, αλλά τα βιομηχανοποιημένα ποτά με προσμείξεις άλλων συστατικών (ιδίως φρούτων και ακόμα χειρότερα, κόκκινων φρούτων) περιέχουν τόσα συντηρητικά και τεχνητές χρωστικές ή/και αρώματα, ώστε έχουν σχεδόν πάντα την τάση να μου αφήνουν μια επίγευση φαρμάκου. Ίσως γι' αυτό ευθύνεται η δική μου υπερανεπτυγμένη γεύση και όσφρηση (οι περισσότεροι αλλεργικοί αναπτύσσουμε άθελά μας ένα είδος "υπεραίσθησης" απέναντι σε ό,τι ερέθισμα σχετίζεται με τις αλλεργίες μας), αλλά σπάνια μου έτυχε να δοκιμάσω αλκοολούχο ποτό με εκχύλισμα φρούτων που να μη μου αφήσει έστω και ένα ίχνος της δυσάρεστης αυτής επίγευσης.
Το ρόδι είναι καρπός πανέμορφος στην όψη και πολύτιμος για την υγεία, γεμάτος θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο βαθυκόκκινος χυμός του παντρεύεται ιδανικά με την κρυστάλλινη διαύγεια ενός ατόφιου οινοπνευματώδους όπως η βότκα. Ύστερα από διάφορους πειραματισμούς με αναλογίες και υλικά, κατέληξα στην εξής ημιαυτοσχέδια συνταγή (οι οδηγίες που παραθέτω είναι ενδεικτικές - μπορούμε να παίξουμε με όσες παραλλαγές τραβάει η όρεξη και η φαντασία μας).
Για κάθε ποτήρι βότκα με ρόδι, θα χρειαστούμε:
- 1-2 σφηνάκια βότκα σκέτη (ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ποτό).
- 1/2 ποτήρι φυσικό χυμό ροδιού, καλά στραγγισμένο - αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο χυμό που είναι κάπως στυφός, θα τον γλυκάνουμε όσο μας αρέσει, κατά προτίμηση με μαύρη ή ακατέργαστη ζάχαρη. Αν δεν είναι εύκολο να βρούμε ή να φτιάξουμε φρέσκο χυμό ροδιού, ο έτοιμος ανάμεικτος χυμός ρόδι-σταφύλι του εμπορίου μάς κάνει μια χαρά και δεν χρειάζεται παραπάνω γλυκαντικό.
- 1 σφηνάκι φυσικό χυμό σανγκουίνι, καλά στραγγισμένο.
- 2-3 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό.
- 10 σπόρους ροδιού.
- 4-5 ολόκληρους κόκκους μαύρο, λευκό, ροζ και κόκκινο πιπέρι.
- Παγάκια ή θρυμματισμένο πάγο.
Σε ψηλό κολονάτο ποτήρι ρίχνουμε τους ολόκληρους κόκκους πιπεριού. Γεμίζουμε το ποτήρι με το χυμό ροδιού (όπου έχουμε προαιρετικά διαλύσει από πριν τη ζάχαρη), προσθέτουμε το χυμό σανγκουίνι, κλείνουμε αεροστεγώς το ποτήρι με πλαστική μεμβράνη κουζίνας και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει πολύ καλά.
Βγάζουμε το ποτήρι απ' το ψυγείο και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Προσθέτουμε τους σπόρους ροδιού και τη βότκα, ρίχνουμε μπόλικα παγάκια ή θρυμματισμένο πάγο και γαρνίρουμε με το δυόσμο ή βασιλικό. Σερβίρεται αμέσως και ενώ είναι ακόμα πολύ παγωμένο, γι' αυτό αποτελεί εξαιρετικό απογευματινό cocktail του καλοκαιριού.
Το σφηνάκι σανγκουίνι το προσθέτω γιατί γλυκαίνει το ρόδι και συγχρόνως τονίζει την ελαφριά στυφάδα του. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοινό χυμό πορτοκαλιού, αλλά επειδή η υφή του είναι πιο πυκνή, υπάρχει κίνδυνος να θολώσει το ποτό και να χαλάσει το χρώμα του.
Το πόσο γλυκό τώρα θα κάνουμε το ποτό, εξαρτάται αποκλειστικά απ' το γούστο του καθενός, οπότε το δοκιμάζουμε και αναλόγως ρυθμίζουμε την ποσότητα ζάχαρης. Όσοι αποφεύγουμε τη ζάχαρη, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε θαυμάσια με ξυλιτόλη ή φρουκτόζη, που δεν επηρεάζουν το γλυκαιμικό δείκτη (στο πλαίσιο μιας λογικής χρήσης πάντοτε - βλ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ) και το κυριότερο, ΔΕΝ είναι χημικά κατασκευάσματα ύποπτης προέλευσης όπως η ασπαρτάμη ή η σουκραλόζη. Η φρουκτόζη, φυσικό σάκχαρο που εξάγεται από γλυκά φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή και τα μήλα, έχει αρκετά πιο έντονη γεύση από τη ζάχαρη, άρα θέλουμε γύρω στα 2/3 της ποσότητας ζάχαρης. Η ξυλιτόλη παράγεται από τον κορμό της οξιάς και παρέχει 40% λιγότερες θερμίδες απ' τη ζάχαρη, ενώ είναι εξίσου γλυκιά και αφήνει μια φυσικά δροσερή και ευχάριστη επίγευση. Πληροφοριακά, έχει παρατηρηθεί ότι αναστέλλει τη φθορά οστών και δοντιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καμιά φορά χρησιμοποιώ και στέβια, άλλο ένα γλυκαντικό φυτικής προέλευσης χωρίς καθόλου θερμίδες και με ιδιαίτερα εξωτική γεύση που θυμίζει μέλι, το οποίο επίσης θεωρείται ευεργετικό για τα οστά, είναι όμως 300 φορές πιο γλυκό απ' τη ζάχαρη (και μπορεί να επισκιάσει τη γεύση των υπόλοιπων υλικών) κι έτσι απαιτεί απόλυτη ακρίβεια στη δόση.
Τέλος, οι ολόκληροι κόκκοι πιπεριού ήταν ένα μικροατύχημα που βγήκε σε καλό, γιατί καθώς "μαρινάρονται" στους χυμούς μέσα στο ψυγείο, δίνουν μια φρέσκια, πικάντικη γεύση και άρωμα που ταιριάζει πολύ στη βότκα. Μπορούμε να τους αφαιρέσουμε πριν σερβίρουμε, αν και συνήθως τους αφήνω γιατί συμπληρώνουν την οπτική σύνθεση με μια όμορφη χρωματική νότα. Μπορούν ακόμα να αντικατασταθούν με όποιο άλλο μπαχαρικό θέλουμε.
Προσοχή μόνο στην κατανάλωση του αισθητικά και αισθησιακά εκμαυλιστικού αυτού cocktail, γιατί αν και στην εμφάνιση μοιάζει πιο πολύ με αναψυκτικό, είναι αρκετά δυνατό ποτό και καλό είναι να μην το παρακάνουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Φρουκτόζη βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα σουπερμάρκετ. Επίσης σε μεγάλα σουπερμάρκετ ή ντελικατέσεν υπάρχουν έτοιμοι καθαρισμένοι και συσκευασμένοι σπόροι ροδιού που διατηρούνται στο ψυγείο ως τη χρήση τους. Την ξυλιτόλη και τη στέβια τις προμηθευόμαστε από μαγαζιά υγιεινών τροφών και βιολογικών προϊόντων, καθώς και από ορισμένα φαρμακεία. Υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μπορεί να προξενήσει υπογλυκαιμία σε διαβητικούς (κυρίως) αλλά και σε άτομα με φυσιολογικό ζάχαρο. Αν και ακίνδυνη για τον άνθρωπο, η ξυλιτόλη σε πολύ μεγάλες δόσεις φέρνει πονόκοιλο και διάρροια. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα βλαβερή για σκύλους και γάτες και για παν ενδεχόμενο, καλό είναι να μη χρησιμοποιείται στα παιδικά γεύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου