Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

"Σερμπέτι" με Σιρόπι Κανέλας

"Πανάκεια" με νότες Ανατολής

Μια αρκετά απλουστευμένη παραλλαγή του απολαυστικά θερμαντικού όσο και ιαματικού ανατολίτικου "σερμπετιού" όπως το έμαθα από τη Μικρασιάτισσα γιαγιά μου. Εκτός από εξαιρετικό ως αφέψημα, είναι και θεαματικά δραστικό εναντίον των χειμωνιάτικων κρυωμάτων και ιώσεων.

Παρά τη σημαντική... αποψίλωση της πρωτότυπης συνταγής, μπορώ να πω ότι η γεύση και το άρωμα διατηρούνται σχεδόν στο ακέραιο.

Υλικά για κάθε άτομο:

  • Νερό (μετράμε περίπου 3/4 ενός φλιτζανιού του τσαγιού).
  • 1 σφηνάκι κονιάκ.
  • 1-2 κουταλάκια χυμό λεμονιού.
  • 1 σφηνάκι χυμό πορτοκάλι, ροδάκινο, μήλο ή ό,τι άλλο θέλουμε.
  • 1 ξυλάκι κανέλα.
  • 1 πρέζα ginger (πιπερόριζα) σε σκόνη.
  • 1 πρέζα μαύρη ή καστανή ζάχαρη.
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού μέλι.
  • 1-2 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο ή μέντα (προαιρετικά)

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό μαζί με τo ξυλάκι της κανέλας, το λεμόνι, την πιπερόριζα, το μέλι και τη ζάχαρη ώσπου να κοχλάσει για 2-3 λεπτά και να πάρει χαρακτηριστικό, βαθυκόκκινο και λαμπερό χρώμα (δεν μας ενδιαφέρει να "δέσει" όπως τα συνηθισμένα σιρόπια, απλώς να ενοποιηθούν τα υλικά).

Σερβίρουμε καυτό σε φλιτζάνι του τσαγιού, προσθέτοντας το κονιάκ και το χυμό. ΔΕΝ πετάμε το ξυλάκι κανέλας, αλλά το αφήνουμε κι αυτό μέσα στο ρόφημα για να κρατηθεί αμείωτη η ένταση του αρώματος.

Για μια νότα πικάντικης δροσιάς, γαρνίρουμε με 1-2 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή μέντας. Συνοδεύεται ωραιότατα με επιδόρπιο ψητών φρούτων και στραγγιστό γιαούρτι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν ετοιμάσουμε το "σερμπέτι" για πολλά άτομα συνολικά, αρκούν 1-2 ξυλάκια κανέλας στο νερό για όλο το παρασκεύασμα. Διαφορετικά θα χαλάσει η γεύση (η κανέλα, όπως και η βανίλια, πικρίζει μάλλον δυσάρεστα σε μεγάλες ποσότητες).

Δεν υπάρχουν σχόλια :