Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

"Χακαρίσματος" (Λέμε τώρα) το Ανάγνωσμα

Τύφλα να 'χει ο Kevin Mitnick...

Είπαμε, άρση της δυσπιστίας ("ελληνιστί" suspension of disbelief) προς χάριν δραματουργικών συμβάσεων, αλλά αυτό το επαναλαμβανόμενο "χακάρισμα των κινητών" στη δεύτερη σεζόν της σειράς Κάνε ότι Κοιμάσαι, δεν μπορώ να το καταλάβω. Με ποιον τρόπο ακριβώς έχει ο σεναριογράφος την εντύπωση ότι "χακάρονται τα κινητά", και σε τι συνίσταται το "χακάρισμα" κατά τη γνώμη του;

Και εξηγώ: η μαζική αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (ή υλικού για εκβιασμό), ΔΕΝ είναι "χακάρισμα". Είναι απλώς μαζική αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς "ψημένος" χάκερ για να το καταφέρει αυτό - αρκεί να ξέρει τους αριθμούς των κινητών στα οποία θα διοχετεύσει το παράνομο υλικό (στην προκειμένη περίπτωση, προφανώς τους γνωρίζει, αφού πρόκειται για συμμαθητή των παραληπτών ή άτομο γνωστό στους περισσότερους). Ούτε και η απόκρυψη της ταυτότητάς του δεν είναι τίποτα το εξαιρετικά περίπλοκο (γίνεται σχεδόν από καταβολής διαδικτύου). Όλα αυτά όμως αφορούν τον ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ. Τα ίδια τα κινητά (οι συσκευές) που λαμβάνουν τα εν λόγω μηνύματα δεν φαίνεται να παθαίνουν απολύτως τίποτα, ούτε να συμμετέχουν στη διασπορά των εκβιαστικών φωτογραφιών ή βίντεο, άρα με ποια λογική έχουν "χακαριστεί";

Επίσης, πού και πώς "φτιάχνει τα προγραμματάκια της" η (και καλά) γκοθού hacker της τάξης - την οποία μόλις και μετά βίας βλέπουμε να χρησιμοποιεί το κινητό της, και ακόμα λιγότερο υπολογιστή ή laptop - και πώς στην ευχή καταφέρνουν να κρύβονται τόσο καλά ΟΛΟΙ όσοι συναλλάσσονται διαδικτυακά μαζί της; Μιλάμε για παιδιά του σχολείου, όχι για τίποτα μπαρουτοκαπνισμένους θαμώνες του Σκοτεινού Διαδικτύου (Dark Web).

Για τη συγκεκριμένη κοπέλα, ξέρουμε ότι είναι hacker μόνο και μόνο επειδή μας το είπαν και πρέπει να το αποδεχτούμε ως συνθήκη, και όχι επειδή την έχουμε δει έστω και μια φορά επί το έργον. Και μάλιστα, ενώ η δράση της αποτελεί θεμελιώδες δεδομένο της πλοκής - ουσιαστικά, την αιτία όλου του "κακού". Αφήνω στην άκρη το νεοφανές ("δανεικό" από γνωστή ξένη σειρά) εμφανισιακό στερεότυπο - λες και οι hackers θεωρούν εξ ορισμού υποχρέωσή τους να ντύνονται και να βάφονται με ακραία εκκεντρικότητα, ώστε να δηλώνουν κραυγαλέα και πέραν πάσης αμφιβολίας την ιδιότητά τους.

Καλό θα ήταν, νομίζω, να ξεφύγουμε λιγάκι απ' την αντίληψη πως οι θεατές είναι τεχνολογικά αδαείς και ότι μπορούμε ακόμα να τους ξεγελάμε με κομπογιαννίτικες ασάφειες και επιφανειακά τεχνάσματα εντυπωσιασμού. Ή τουλάχιστον να φροντίζουμε να έχουμε μια στοιχειώδη εποπτεία του θέματός μας, πριν εκτεθούμε δημοσίως και ανεπανόρθωτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :