Πανεύκολη, ευεργετική και... πολυμορφική
Ο Οκτώβριος μας έφτασε (εμπρός βήμα ταχύ) και πριν καλά καλά το χωνέψουμε, άρχισαν οι κυκλοθυμίες του καιρού με τα αναπόφευκτα παρεπόμενα - ήτοι, κρυολογήματα και ιώσεις. Ευτυχώς, για τις σύντομες, ελαφράς μορφής αδιαθεσίες όπου απλώς χρειάζεται καταπολέμηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων (μπουκωμένη μύτη, πονόλαιμος, στομαχικά προβλήματα), υπάρχουν λύσεις αστραπή, εύκολες στην εκτέλεση και πολύ οικονομικές, με υλικά που έχουμε ήδη στο σπίτι μας ή μπορούμε να βρούμε ανά πάσα στιγμή στο mini market της γειτονιάς μας.
Η κρέμα από άνθος αραβοσίτου και φρέσκο γάλα αποτελεί σταθερή αξία στην αντιμετώπιση του πονεμένου λαιμού. Επειδή όμως όλο και περισσότερος κόσμος εμφανίζει δυσανεξία στη λακτόζη και το γάλα δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο για τη ναυτία, τη δυσπεψία ή/και τη διάρροια που προξενούν συχνά οι ιώσεις, δεν χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε μια εναλλακτική εκδοχή της - με λιγότερο ή καθόλου γάλα και με σιμιγδάλι αντί για άνθος αραβοσίτου (γιατί το τελευταίο δεν γίνεται κρέμα της προκοπής με σκέτο νερό). Με μια μικρή προσθήκη κουάκερ, πιπερόριζας, μελιού και κανέλας, μέσα σε ένα πεντάλεπτο παρασκευάζουμε μια θρεπτικότατη αλλά και φιλική στο στομάχι λιχουδιά, κατάλληλη για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (και όχι μονάχα για κρυωμένους).
Για 4-6 άτομα, θα χρειαστούμε:
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό.
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό.
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα εβαπορέ.
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νιφάδες βρώμης (κουάκερ).
- 2-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη (ή άλλο γλυκαντικό σε αντίστοιχη ποσότητα).
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα τριμμένη ή σε σκόνη.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- 1 σφηνάκι κονιάκ.
- 1-2 χαρτάκια βανίλιας.
- 1 κουταλιά της σούπας κοφτή φρέσκο βούτυρο.
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι (ή μαρμελάδα πορτοκάλι ή νεράντζι) για κάθε μερίδα.
- Κανέλα σε σκόνη & ξυλάκια (για το γαρνίρισμα).
- Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά).
- Φρέσκο βασιλικό, δυόσμο ή μέντα (προαιρετικά).
Ζεσταίνουμε το νερό σε αντικολλητικό (κατά προτίμηση) κατσαρολάκι μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το αλάτι, την πιπερόριζα (και αν θέλουμε, 1-2 ξυλάκια κανέλας). Πριν κοχλάσει καλά, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα για να μη σβολιάσει και "πιάσει". Μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τη βρώμη, τη βανίλια και το βούτυρο. Επειδή το μείγμα αυτό έχει την τάση να πιτσιλάει όταν κάψει, στεκόμαστε όσο πιο μακριά γίνεται ενώ ανακατεύουμε και προστατεύουμε τα μάτια μας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να ενωθούν τα υλικά.
Η κρέμα αυτή σερβίρεται πολύ ζεστή, περιχυμένη με μέλι (ή μαρμελάδα πορτοκάλι ή νεράντζι) και πασπαλισμένη με κανέλα (ή/και ξύσμα πορτοκαλιού). Προαιρετικά μπορούμε να τη γαρνίρουμε με ξυλάκια κανέλας και φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού, δυόσμου ή μέντας. Χορταστική όσο και ανάλαφρη, γευστική, αρωματική και γεμάτη βιταμίνες, είναι ό,τι πρέπει για την ανακούφιση από τον πόνο του λαιμού και τις γαστρεντερικές διαταραχές. Κατά κανόνα τη φτιάχνουν με ψιλό σιμιγδάλι, αλλά το χοντρό έχει το πλεονέκτημα ότι δεν γίνεται (τόσο) σαν καουτσούκ όταν κρυώσει και ξαναβρίσκει την κρεμώδη υφή του αν το αραιώσουμε με ελάχιστο ζεστό νερό ή γάλα. Μπορούμε πανεύκολα να τη μετατρέψουμε σε νηστίσιμη ή χορτοφαγική, αντικαθιστώντας το γάλα με χυμό πορτοκαλιού (ή ρόφημα ρυζιού, αμυγδάλου ή σόγιας) και το βούτυρο με μαργαρίνη ή ελαιόλαδο. Της ταιριάζει επίσης θαυμάσια το κακάο ή η κουβερτούρα, είτε ως συστατικό είτε για γαρνίρισμα, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο γάλα αντί για νερό ή αραιωμένο εβαπορέ, αντικαθιστώντας ένα μέρος του σιμιγδαλιού με κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου (σε ό,τι γεύση μας αρέσει), θα την κάνουμε πιο αφράτη.
Μια άλλη "μαγκιά" είναι να μην προσθέσουμε καθόλου γλυκαντικό και να φάμε την κρέμα πασπαλισμένη με κεφαλοτύρι ξυσμένο ή κομματάκια φέτας, μείγμα φρεσκοτριμμένων πιπεριών και ξερό βασιλικό, δυόσμο ή μέντα. Τα ιαματικά της αποτελέσματα είναι ακριβώς τα ίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου