Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2002

Δαμάζοντας τη Διαβολική Μηχανή #4

Μικρά, θαυματουργά & ανέξοδα

Σκοπός του άρθρου αυτού, καθώς και των επόμενων, είναι να προτείνει κάποιες λύσεις σε προβλήματα και απορίες που ταλαιπωρούν τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θεωρώ υποχρέωσή μου να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας τεχνικός, ούτε γνωρίζω σε βάθος τη λειτουργία της "διαβολικής μηχανής" ώστε να αναλάβω την ευθύνη για οποιαδήποτε παρανόηση ή λανθασμένη χρήση των πληροφοριών που ακολουθούν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η λίστα που ακολουθεί καταρτίστηκε πριν πάνω από 10 χρόνια, οπότε αρκετά από τα αναφερόμενα προγράμματα ίσως δεν διατίθενται πια, ή η δική μου γνώμη γι' αυτά ενδέχεται να έχει αλλάξει στο μεταξύ - ή απλούστατα, είναι πλέον ακατάλληλα για τα σύγχρονα συστήματα. Παραμένει δημοσιευμένη μόνο και μόνο για την ιστορία και για λόγους αρχειοθέτησης. Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, καθώς και για εκσυγχρονισμένες ή αναθεωρημένες προτάσεις δωρεάν λογισμικού, μπορείτε να μεταφερθείτε απευθείας στην ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ.

Τα προγράμματα που παρουσιάζονται παρακάτω προσφέρονται εντελώς δωρεάν και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την καθημερινή αλλά και πιο εξειδικευμένη συντήρηση του υπολογιστή, καθώς και για τη διευκόλυνση των χρηστών σε διάφορα επίπεδα και τομείς. Ορισμένα από αυτά κυκλοφορούν τόσο σε δοκιμαστικές όσο και σε εμπορικές βερσιόν, αλλά τα demos τους είναι πλήρως λειτουργικά και δεν "εκπνέουν" ύστερα από τον καθορισμένο χρόνο δοκιμής. Προσπάθησα όσο το δυνατόν να συμπεριλάβω προγράμματα που δεν εγκαθιστούν ανεπιθύμητα επιπλέον στοιχεία τα οποία λειτουργούν ως "κατάσκοποι" για λογαριασμό διαφημιστικών εταιριών - ή, στην αντίθετη περίπτωση, φρόντισα να έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης χωρίς τα επιπλέον στοιχεία (αυτός είναι και ο λόγος που τα προτίμησα από άλλα παρόμοια, διαφορετικών εταιριών).

Ο κατάλογος που ακολουθεί αφορά κυρίως τα Windows 9x, αλλά τα περισσότερα από τα προγράμματα λειτουργούν χωρίς πρόβλημα και στα Windows 98SE, 2000, ME και/ή XP. Ορισμένα προσφέρονται σε ειδικές βερσιόν για τα Windows ME και XP, καθώς και για τα Windows 98SE. Η σειρά είναι αλφαβητική (σύμφωνα με το αγγλικό αλφάβητο). Κάντε κλικ στο όνομα του καθενός για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για οδηγίες λήψης και εγκατάστασης από τους διαδικτυακούς τόπους των κατασκευαστών τους.

1) Adobe Acrobat Reader

Τα αρχεία PDF γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στις μέρες μας, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις για λειτουργική και ταυτόχρονα ελκυστική παρουσίαση των εγγράφων. Η τελευταία έκδοση του Acrobat Reader μπορεί να ανοίξει και να "διαβάσει" κάθε είδους έγγραφα PDF (κείμενο, γραφικά ή συνδυασμό και των δύο), χωρίς όμως να επιτρέπει τη δημιουργία τους. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα λήψης και εγκατάστασης ενός επιπλέον φίλτρου ασφαλείας (DocBox της InterTrust) για χρήστες που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αγορές μέσω διαδικτύου ή δεν επιθυμούν να εκτεθούν σε ορισμένους τύπους υλικού.

2) Apple Quick Time Player

Το πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων της Apple, κατάλληλο και για τα Windows. Τα αρχεία βίντεο και εικόνας του QT είναι καλής οπτικής ποιότητας αλλά δύσκολα "διαβάζονται" από άλλα αντίστοιχα προγράμματα. Μετά την εγκατάσταση, ίσως χρειαστεί να κατεβάσετε πρόσθετους αποκωδικοποιητές ή plugins για την αναπαραγωγή ορισμένων αρχείων. Στην τελευταία έκδοση έχουν διορθωθεί τα περισσότερα προβλήματα που παρουσίαζαν οι προηγούμενες βερσιόν ("κλείδωμα" ή μαύρισμα της οθόνης και "πάγωμα" του συστήματος σε περίπτωση που άλλες παρόμοιες εφαρμογές ήταν εγκατεστημένες στον ίδιο υπολογιστή) και η γενική λειτουργικότητα του προγράμματος παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.

3) CleanUp! από τον Steven Gould

Ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαγραφή σχεδόν κάθε ίχνους διαδικτυακής δραστηριότητας και τον καθαρισμό του σκληρού δίσκου από άχρηστα αρχεία διαφόρων ειδών. Η τελευταία ενημερωμένη έκδοση προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο φάσμα... εξολόθρευσης "σκουπιδιών" και ενοχλητικά επίμονων καταχωρίσεων. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι ότι μπορεί μαζί με τα... ξερά να κάψει και τα χλωρά, γι' αυτό χρειάζεται επαρκή κατανόηση των δυνατοτήτων και επιλογών του και προσοχή στη χρήση. Η ασφαλέστερη ως τώρα βερσιόν του είναι η 3.1.2.

4) IrfanView, Plugins & Filter Factory

Ένα πραγματικά θαυματουργό προγραμματάκι που ανοίγει όσα αρχεία εικόνας αρνούνται να "διαβάσουν" όλα τα υπόλοιπα προγράμματα, εκτός από τα διπλά συμπιεσμένα αρχεία ART και τα WMF του Microsoft Publisher. Μπορεί επίσης να μετατρέψει οποιονδήποτε τύπο εικόνας σε οποιονδήποτε άλλο τύπο εικόνας, να ανοίξει σχεδόν όλα τα αρχεία βίντεο και μουσικής, τις παρουσιάσεις του Microsoft PowerPoint και του RealPlayer και να... διαλύσει τα κινούμενα GIF στα εξ ων συνετέθησαν (προαιρετική, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η εγκατάσταση του πακέτου των Plugins, τα οποία επιτρέπουν το άνοιγμα των αρχείων βίντεο και μουσικής). Ακόμα προσφέρει μια μικρή συλλογή από φίλτρα γραφικών για τη δημιουργία εντυπωσιακών εφέ. Η τελευταία ενημερωμένη έκδοση περιλαμβάνει και μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη από φίλτρα του Adobe Photoshop.

5) JavaCool (μετέπειτα BrightFort) SpywareBlaster & Spywareguard

Δυο ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία για τη διαδικτυακή προστασία του υπολογιστή: ο SpywareBlaster μπλοκάρει οριστικά τα περισσότερα κυβερνοπαράσιτα που εγκαθίστανται "παρασκηνιακά" μέσω στοιχείων ελέγχου ActiveX, ενώ ο SpywareGuard λειτουργεί σαν anti-trojan και συγχρόνως σαν ένα υποτυπώδες firewall, ειδοποιώντας σε πραγματικό χρόνο για οποιαδήποτε απόπειρα πρόσβασης στον υπολογιστή του χρήστη από εξωτερικές πηγές.

6) Kephyr Bazooka Adware & Spyware Scanner

Μια εξαιρετικά μικρή και ελαφριά εφαρμογή που ανιχνεύει μεγάλο φάσμα βλαβερών στοιχείων, συν αρκετούς δούρειους ίππους που μπορεί να ξεφεύγουν από άλλα σχετικά εργαλεία. Ενημερώνεται συχνά και έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν εξολοθρεύει αυτόματα ό,τι βρίσκει, αλλά καθοδηγεί το χρήστη βήμα προς βήμα ώστε να τα εξαλείψει "χειροκίνητα" - διαδικασία ίσως χρονοβόρα και κοπιαστική για τον περισσότερο κόσμο, αλλά χρήσιμη και εποικοδομητική για όποιον ενδιαφέρεται να δει από πρώτο χέρι πώς λειτουργούν "εκ των έσω" τα προγράμματα αυτού του είδους.

7) LavaSoft AdAware, RefUpdate & RegHance

Το AdAware είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εντοπίζει και να καταπολεμά τους διάφορους "ηλεκτρονικούς κατασκόπους" που καραδοκούν στον Κυβερνοχώρο, έτοιμοι να κάνουν κατάληψη στο πρόγραμμα περιήγησης, να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του υπολογιστή χωρίς την άδεια του χρήστη και να εμφανίζουν κατά βούληση διαφημιστικά μηνύματα, γραμμές εργαλείων, ή ακόμα και πορνογραφικό υλικό. Μια καλή λύση για όσους έχουν λόγους να αποφεύγουν τη χρήση firewall και συγχρόνως ένα αποτελεσματικό όπλο ενάντια στη... συγκεντρωτική απειλή των "κυβερνοπαράσιτων". Το RefUpdate είναι ένα προαιρετικό (αλλά αρκετά χρήσιμο) συνοδευτικό προγραμματάκι που ενημερώνει αυτόματα τα αρχεία "αναφοράς" του AdAware, για πιο αποτελεσματική προστασία στις διαδικτυακές περιπλανήσεις. Το RegHance είναι άλλο ένα πρόσθετο για προχωρημένους χρήστες, το οποίο επιτρέπει την επεξεργασία των καταχωρίσεων του μητρώου μέσα από το κυρίως interface του AdAware.

8) Microsoft DirectX

Το καλύτερο και απολύτως απαραίτητο διαγνωστικό εργαλείο των Windows. Οι τελευταίες εκδόσεις του βοηθούν σημαντικά στην επιτάχυνση της λειτουργίας του συστήματος και διευκολύνουν την εγκατάσταση των περισσότερων παιχνιδιών για υπολογιστές.

9) Microsoft Eurotool

Για χρήστες των Windows 95 & 98 ή 98SE που οι "Τοπικές Ρυθμίσεις" του υπολογιστή τους δεν υποστηρίζουν την εμφάνιση του Ευρώ, η Microsoft προσφέρει δωρεάν έλεγχο και ενημέρωση του συστήματος (η όλη διαδικασία θα διαρκέσει το πολύ ένα δυο λεπτά). Σε περίπτωση που ο εκτυπωτής δεν αναγνωρίζει το σύμβολο του ευρώ (γνωστό και αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα των αναβαθμισμένων συστημάτων), ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή ή στα σχετικά forums του διαδικτύου για περισσότερες πληροφορίες.

10) Microsoft Java Virtual Machine

Φροντίστε να έχετε πάντοτε εγκατεστημένη την πιο πρόσφατη έκδοση της JVM, καθώς βοηθά στην εξάλειψη των ευπαθειών του προγράμματος περιήγησης αλλά και κάποιων δυσλειτουργιών του συστήματος.

11) Microsoft RegClean

Ένα ιδιαίτερα εύχρηστο εργαλείο αυτόματου καθαρισμού και επιδιόρθωσης για το μητρώο των Windows, με την υπογραφή της ίδιας της Microsoft. Κυκλοφορεί σε διαφορετική βερσιόν για την κάθε έκδοση των Windows. Η πρώτη χρήση ίσως προξενήσει σφάλμα μητρώου, γι' αυτό φροντίστε να ενημερωθείτε σχετικά πριν το εγκαταστήσετε. Οι χρήστες των Windows 98SE, 2000, ME & XP καλό είναι να το χρησιμοποιούν με επιφύλαξη.

12) Micorsoft TweakUI

Ένα ακόμα εργαλείο της Microsoft για την προσαρμογή της εμφάνισης των Windows και τη γενική συντήρηση του υπολογιστή, κάτι ανάλογο με το level editor των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Κυκλοφορεί σε διαφορετική βερσιόν για την κάθε έκδοση των Windows. Λειτουργεί μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέξουν ποιοι από τους δίσκους θα φαίνονται και ποιοι όχι, να επιδιορθώσουν τους φακέλους των Προσωρινών Αρχείων Ίντερνετ και των Γραμματοσειρών σε περίπτωση που έχουν χάσει τις λειτουργικές τους ιδιαιτερότητες, να επαναφέρουν τυχόν αλλοιωμένα αρχεία συστήματος και συντομεύσεις πληκτρολογίου ύστερα από επανειλημμένες εγκαταστάσεις ή διαγραφές προγραμμάτων, ή ακόμα και να... εξαφανίσουν τα βελάκια από τις συντομεύσεις!

13) Microsoft Windows Media Player

Οι πλέον πρόσφατες εκδόσεις του WMP (συν ένα προαιρετικό bonus pack το οποίο, μεταξύ άλλων, επιτρέπει τη δημιουργία MP3 και την έως τώρα αδύνατη διαγραφή του Ιστορικού από το αντίστοιχο μενού) προσφέρουν άπειρες δυνατότητες στους χρήστες που ασχολούνται με τα πολυμέσα και τις σχετικές εφαρμογές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι έχουν την τάση να "παγώνουν" το σύστημα κατά βούληση, να μη "διαβάζουν" όλα τα CD και να εμφανίζουν διάφορα μηνύματα σφάλματος που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

14) RealPlayer

Η τελευταία, θεαματικά βελτιωμένη έκδοση του RealPlayer, η οποία διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των προηγούμενων βερσιόν αλλά χωρίς τα ενοχλητικά πρόσθετα όπως το Spinner ή το Real JukeBox που έκαναν πραγματική "κατάληψη" στον υπολογιστή, αλλάζοντας μόνιμα κάποιες ρυθμίσεις και δημιουργώντας αστάθεια συστήματος. Αν κάποια παλιότερη έκδοση δεν είναι ήδη εγκατεστημένη, ίσως χρειαστεί να κατεβάσετε επιπλέον αποκωδικοποιητές ή plugins για την αναπαραγωγή ορισμένων αρχείων.

15) Safer Networking Spybot Search & Destroy

Εξ ιδίας πείρας (μια και υπήρξα από τους πρώτους επίσημους beta-testers του) προτείνω ανεπιφύλακτα το εξαιρετικό αυτό αντιπαρασιτικό "ευρέος φάσματος", το πιο αποτελεσματικό ίσως που κυκλοφορεί. Δωρεάν χωρίς περιορισμούς για ιδιωτική χρήση μόνο.

16) Sun (μετέπειτα Oracle) Java Virtual Machine

Η πρώτη στο είδος της (και θεωρούμενη από πολλούς ως η μόνη "γνήσια") εικονική μηχανή Java, με κονσόλα παραμετροποίησης και μια μικρή συλλογή από demos παιχνιδιών και εντυπωσιακών εφαρμογών.

17) WinZip

Το απολύτως απαραίτητο εργαλείο συμπίεσης και αποσυμπίεσης αρχείων για τα Windows. Η τελευταία δοκιμαστική έκδοση προσφέρει μια αρκετά βελτιωμένη εμφάνιση και την αυτόματη ανίχνευση συμβατών αρχείων στον υπολογιστή. Το καλό είναι ότι η λειτουργικότητα του προγράμματος δεν επηρεάζεται από την εκπνοή της περιόδου δοκιμής (αν σας ενοχλεί το κάπως απειλητικό υπενθυμιστικό μήνυμα που εμφανίζεται μετά την πάροδο του επιτρεπόμενου χρόνου, μπορείτε να απεγκαταστήσετε το πρόγραμμα, να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή και να το εγκαταστήσετε ξανά). Τελευταία έχει κυκλοφορήσει και μια νεότερη beta version για όσους γνωρίζουν πολύ καλά το χειρισμό του προγράμματος.

18) Yanew Download Expert

Η καινούργια βερσιόν της μικροσκοπικής αλλά θαυματουργής αυτής εφαρμογής για όλες τις εκδόσεις των Windows προσφέρει δυνατότητες πλήρους παραμετροποίησης και πολλαπλών ταυτόχρονων λήψεων. Το σπουδαιότερο προσόν της είναι ότι μπορεί κανείς να διακόψει τη λήψη ενός αρχείου (ή και περισσότερων) όποτε και όσες φορές θέλει και να τη συνεχίσει αργότερα. Ενσωματώνεται στο πρόγραμμα περιήγησης για μεγαλύτερη ευκολία και δεν περιέχει ούτε ίχνος διαφημιστικών ή άλλων παρασιτικών πρόσθετων.

Για κάθε άλλη απορία, παρατήρηση, συμπλήρωση ή διόρθωση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όπως αναφέρω και στην αρχή του άρθρου, η παραπάνω λίστα είναι πολύ παλιά και αρκετά παρωχημένη. Αν έφτιαχνα τώρα μια τέτοια λίστα, οι μισές σχεδόν από τις προτεινόμενες εφαρμογές θα είχαν αντικατασταθεί από άλλες, νεότερες και κατά προτίμηση ανοιχτού κώδικα (για παράδειγμα, Clementine, GOMPlayer, KMPlayer, Nightingale, Songbird & VLC αντί για QuickTime, RealPlayer & Windows Media Player, καθώς και 7Zip, ALZip, CAM UnZip, FreeArc, ICEOWS, IZArc, JZip, Legacy Back2Zip, PeaZip ή/και Zipeg στη θέση του WinZip). Θα ήταν αδιανόητο να μη συμπεριλάβω τουλάχιστον ένα τείχος προστασίας (π.χ. το Comodo - αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα δωρεάν firewalls που υπάρχουν, με το Outpost της Agnitum δεύτερο και καταϊδρωμένο), συν την απαράκαμπτη "Αγία Τριάδα" των δωρεάν αντιβιοτικών - Avast (άλλο ένα πρόγραμμα του οποίου ήμουν beta-tester στη διάρκεια της μετάβασής του προς τις πιο σύγχρονες βερσιόν), AVG & Avira, πρώην AntiVir (η κατασκευάστρια εταιρία του Comodo προσφέρει και ένα δωρεάν antivirus σε συνδυασμό με το firewall, αλλά προς το παρόν δεν θα το πρότεινα, καθώς βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο εξέλιξης). Οι δωρεάν "light" εκδόσεις των MalwareBytes Anti-Malware και PrevX θα άξιζαν οπωσδήποτε μια θέση στο "οπλοστάσιο" κατά των διαδικτυακών απειλών. Θα πρόσθετα επίσης κάποια προγράμματα περιήγησης εναλλακτικά του IE (Chrome, Firefox, Opera), καθώς και το... αυτονόητο τώρα πια CCleaner (του οποίου μάλιστα είχα την τιμή να είμαι από τους πρώτους επίσημους beta-testers, στο πειραματικό του ξεκίνημα με το γλαφυρό τότε όνομα "CrapCleaner") ή/και τα BleachBit και Glary Utilities για τακτική συντήρηση του υπολογιστή, τα Paint.net, PhotoFiltre, PhotoScape, PhoXo, The GIMP & XnView για σχεδόν επαγγελματικών απαιτήσεων επεξεργασία εικόνας και τέλος, τα εκπληκτικά LibreOffice της Document Foundation και/ή OpenOffice της Apache (στην ουσία το ίδιο πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, του οποίου την ανάπτυξη ανέλαβαν δυο διαφορετικοί οργανισμοί μετά την εξαγορά της πρώην χρηματοδότριάς του Sun Microsystems και τη σχεδόν άμεση εγκατάλειψή του από την Oracle) που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την πανάκριβη σουίτα του MS Office. Και φυσικά, θα παρέλειπα ορισμένα άλλα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους δημιουργούς τους ή είναι ξεπερασμένα και ασύμβατα με τις πλέον πρόσφατες εκδόσεις των Windows (π.χ. Eurotool, RegClean, TweakUI - το τελευταίο από τα οποία ισχύει ακόμα για τα Windows XP αλλά ΟΧΙ για τα Vista και τις επόμενες εκδόσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια :