Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πικάντικα Πατατοκεφτεδάκια

Μικρές εκρήξεις εαρινών αρωμάτων

Και όμως, γίνεται. Στο σύνηθες ερώτημα εάν όποια συνταγή περιλαμβάνει άμυλο και τηγάνι είναι δυνατόν να "δέσει" χωρίς τουλάχιστον ένα αυγό, η απάντησή μου εκ πείρας δεκαετιών είναι κατηγορηματικά "ΝΑΙ". Καθότι παιδιόθεν αλλεργική στα αυγά (μεταξύ άλλων), η μαμά μου τα απέφευγε πάντα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική της, μα όποιος δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα των πιάτων της, δεν το έπαιρνε καν είδηση. Την ίδια αλλεργία εμφάνισε αργότερα και η αδελφή μου και μάλιστα σε σοβαρότερη μορφή - πράγμα που σήμανε τον ολοκληρωτικό και οριστικό εξοστρακισμό του αυγού από το οικογενειακό μας διαιτολόγιο. Εμένα πάλι, αν και ποτέ δεν με πείραξαν ιδιαίτερα τα αυγά (πέρα από σπάνια και μεμονωμένα περιστατικά δυσανεξίας), ίσως επειδή δεν τα έχω συνηθίσει στο φαγητό, η παρουσία τους δεν με ενθουσιάζει ούτε η απουσία τους με ενοχλεί. Να μην πω κιόλας ότι μερικές φορές η "αυγουλίλα" που υποτίθεται ότι ενισχύει τη νοστιμιά ενός μεζέ με απωθεί σε βαθμό... ατάκτου φυγής. Όλα βέβαια είναι θέμα κεκτημένων εμπειριών, όπως και κληρονομημένης νοοτροπίας - εξ ου και η καχύποπτη δυσπιστία πολλών θεωρούμενων δεινών μαγείρων και μαγειρισσών όταν ακούνε, για παράδειγμα, πως οι τηγανίτες και τα κέικ μπορούν να βγουν εξίσου "δεμένα", γευστικά και αφράτα με ανθρακούχο νερό και γιαούρτι αντί για αυγό.

Χωρίς αυγά έφτιαξα και τα πικάντικα αρωματικά πατατοκεφτεδάκια της παρακάτω συνταγής, για την οποία χάριν ευκολίας χρησιμοποίησα έτοιμο πουρέ (αφυδατωμένες νιφάδες) πατάτας από το σουπερμάρκετ, παραλλάσσοντας κάπως τις οδηγίες του κουτιού ώστε το μείγμα να αποκτήσει την υφή και την πυκνότητα που ήθελα. Για ακόμα πιο υγιεινό και νόστιμο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε σπιτικό πουρέ από βραστές πατάτες, δουλεμένο με πιρούνι ή με την ειδική πρέσα (δεν είναι ανάγκη να γίνει "αλοιφή", αλλά τα κεφτεδάκια θα τηγανιστούν ομοιόμορφα και θα είναι πιο εμφανίσιμα αν ο πουρές δεν περιέχει πολύ χοντρά κομμάτια ή σβόλους).

Για 4-5 μερίδες, θα χρειαστούμε:

  • 1 φάκελο (125g) αφυδατωμένες νιφάδες πατάτας.
  • 1,5-2 ποτήρια νερό.
  • 2 ποτήρια φρέσκο γάλα ή αραιωμένο εβαπορέ (κατά προτίμηση πλήρες).
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ανθρακούχο νερό (άγλυκη πόσιμη σόδα).
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη.
  • 1 πρέζα πιπερόριζα σε σκόνη.
  • 1 κρεμμυδάκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο.
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό (κατά προτίμηση πλήρες).
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή μείγμα κίτρινων τυριών.
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας corn flour.
  • Φρέσκο ή ξερό δυόσμο, βασιλικό, μέντα ή/και οποιοδήποτε άλλο αρωματικό βότανο.
  • Αλάτι, πιπέρι (ή μείγμα φρεσκοτριμμένων πιπεριών) κατά βούληση.
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή τριμμένη φρυγανιά (για το πανάρισμα).
  • 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο (για το τηγάνι).

Βάζουμε το νερό και το γάλα σε αντικολλητικό κατσαρολάκι μαζί με μισό κουταλάκι του τσαγιού αλάτι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Καλό είναι να μην απομακρυνθούμε και να έχουμε το νου μας, μην τυχόν ξεχειλίσει το γάλα και χυθεί. Μόλις φουσκώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις νιφάδες πατάτας, τη σόδα και το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι ώστε να ενωθούν τα υλικά. Συγχρόνως ρίχνουμε τμηματικά την πιπερόριζα, το κρεμμυδάκι, το γιαούρτι, τα τυριά, τα βότανα και όσο αλατοπίπερο θέλουμε (μπορούμε να το δοκιμάσουμε για να δούμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι). Διαλύουμε το corn flour σε ελάχιστο νερό προσέχοντας να μη σβολιάσει και το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα, ανακατεύοντας πολύ καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια το πλάθουμε σε μπαλίτσες διαμέτρου 4-5 εκατοστών και τις πιέζουμε ελαφρά στην παλάμη μας, για να τους δώσουμε σχήμα οβάλ και λίγο πλακουτσό στις πλατιές πλευρές. Καλύτερα να έχουν κάποιο πάχος και να μη γίνουν εντελώς επίπεδες, γιατί αλλιώς θα τραβήξουν περισσότερο λάδι απ' όσο πρέπει. Σε στεγνή πετσέτα ή ρηχό πιάτο απλώνουμε μια στρώση από τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι (ή και τα δυο μαζί) και περνάμε από πάνω τα κεφτεδάκια ώστε να καλυφθεί όλη τους η επιφάνεια. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο στη φωτιά ώσπου να κάψει (θα το καταλάβουμε ρίχνοντας μέσα μια σταγόνα νερό - αν τσιτσιρίσει και πετάξει πιτσιλιές, τότε μπορούμε να αρχίσουμε το τηγάνισμα). Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια στο λάδι και τα ελέγχουμε συνεχώς. Μόλις ροδίσουν από την κάτω πλευρά, τα γυρνάμε προσεκτικά και από την άλλη με ξύλινη σπάτουλα. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε για λίγο πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Τα πατατοκεφτεδάκια τρώγονται ζεστά, μόνα τους για πρωινό ή ως συνοδευτικά για κρέας ή ψάρι. Προαιρετικά, μπορούμε να στίψουμε από πάνω μερικές σταγόνες λεμόνι, να τα πασπαλίσουμε με φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά και να σερβίρουμε μαζί με ατομικά κουπάκια τζατζίκι ή γιαούρτι στραγγιστό, γαρνιρισμένο με φρέσκα αρωματικά βότανα της αρεσκείας μας.

Αν φτιάξουμε τα κεφτεδάκια με σπιτικό πατατοπουρέ, δεν θα προσθέσουμε καθόλου νερό και θα μειώσουμε το γάλα σε περίπου ένα φλιτζανάκι του καφέ. Για πυκνότερη υφή αντικαθιστούμε το φρέσκο γάλα με αναραίωτο εβαπορέ (αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε γάλα χαμηλών λιπαρών, ίσως χρειαστεί να ελαττώσουμε κι άλλο την ποσότητα για να μη γίνει πολύ αραιό το μείγμα).

Για μια ξεχωριστή και ακόμα πιο έντονη γεύση, πριν τα πλάσουμε προσθέτουμε στο μείγμα μισό σφηνάκι ούζο ή μισό κουταλάκι του τσαγιού μαστίχα Χίου σε σκόνη (χωρίς γλυκαντικά).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα ένα φάκελο πουρέ κανονικού (125g) και όχι οικογενειακού μεγέθους. Το οικογενειακό μέγεθος δίνει (εννοείται) περισσότερες μερίδες και οι ποσότητες των υπόλοιπων υλικών θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :