Βελούδινη κρέμα για πρωινό ή/και συνοδευτικό
Αλμυρή παραλλαγή της γλυκιάς κρέμας σιμιγδαλιού, με καλαμποκάλευρο ή πολέντα ("σιμιγδάλι" καλαμποκιού - στην ουσία, χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο) και γιαούρτι.
Στα ορεινά χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η μαμά μου, η κρέμα από καλαμπόκι τρώγεται συνήθως το χειμώνα, ως κυρίως πιάτο, για πρωινό ή βραδινό. Είναι εξαιρετικά θερμαντική, θρεπτική και δυναμωτική χάρη στο άμυλο που περιέχει, ιδιαίτερα εύπεπτη και καταπραϋντική για το στομάχι. Επειδή όταν πήξει γίνεται ένα σώμα και ξεκολλάει όλη μαζί απ' το κατσαρολάκι, στα μέρη αυτά τη λένε "ξεκολλ'τό" (ξεκολλητό). Τη φτιάχνουν με σκέτο καλαμποκάλευρο, νερό και αλάτι, με την προσθήκη ελάχιστου ελαιόλαδου. Προαιρετικά, ενώ είναι ακόμα ζεστή, της ρίχνουν μέσα φέτα τριμμένη.
Εγώ αυτοσχεδίασα και με άλλα αγαπημένα μου υλικά (γιαούρτι, πιπερόριζα και αρωματικά βότανα). Στην τελική του μορφή, το αποτέλεσμα δεν διέφερε σε τίποτα απολύτως από τον αυθεντικό πατατοπουρέ. Με λίγες σταγόνες λεμονιού κι ένα μυρωδικό όπως η ρίγανη ή ο δυόσμος, άνετα ξεγελάει και τον πιο δύσπιστο.
Για 4-6 άτομα, θα χρειαστούμε:
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκάλευρο ή πολέντα.
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό.
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα εβαπορέ.
- 2-3 κουταλάκια του γλυκού corn flour.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα τριμμένη ή σε σκόνη.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- 1 κουταλιά της σούπας κοφτή φρέσκο βούτυρο.
- 2-3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό.
- Φρέσκο βασιλικό, δυόσμο ή μέντα (προαιρετικά).
- Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ (χυλό) όπως και για τη γλυκιά κρέμα σιμιγδαλιού, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη όλα μαζί τα υλικά - εκτός απ' το λεμόνι και τα αρωματικά βότανα - σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ώσπου να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα με υφή αλοιφής. Αν βγει πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή γάλα. Αν αραιώσει υπερβολικά, διορθώνουμε την πυκνότητα με λίγο ακόμα corn flour. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού και αν θέλουμε, γαρνίρουμε με φρέσκα (ή ξερά) μυρωδικά και τριμμένο κίτρινο τυρί. Τρώγεται ως κυρίως πιάτο, αλλά συνοδεύει επίσης ιδανικά ψητό ή βραστό κρέας ή ψάρι.
Αν χρησιμοποιήσουμε πολέντα αντί για καλαμποκάλευρο, θα χρειαστεί να την αφήσουμε να βράσει γύρω στα 30 λεπτά ή και περισσότερο. Αντίθετα απ' το καλαμποκάλευρο, η πολέντα δεν θέλει συνεχώς ανακάτεμα, καλό όμως είναι πού και πού να ελέγχουμε μην "πιάσει" - γιατί σ' αυτήν ειδικά τη συνταγή, η γεύση του καμένου μπορεί να καταστρέψει το πιάτο.
Άλλη μια ιδιότητα της πολέντας είναι ότι αφού κρυώσει, μετατρέπεται σε συμπαγή μάζα η οποία μπορεί να κοπεί σε κομμάτια και να ψηθεί στο φούρνο, σαν κέικ ή μπομπότα. Αν την κόψουμε σε μπαστουνάκια, ψήνεται ή τηγανίζεται κανονικά όπως οι πατάτες και δίνει ανάλογο γευστικό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου