"Χειμωνιάτικη" εκδοχή ενός καλοκαιρινού γλυκίσματος
Παραδοσιακά, το παγωμένο ζελέ φρούτων είναι γλύκισμα κατεξοχήν συνυφασμένο με το καλοκαίρι. Η ανάλαφρη, δροσιστική του γεύση γλυκαίνει απολαυστικά τις ζεστές απογευματινές ώρες - και ακόμα καλύτερα σε συνδυασμό με στραγγιστό γιαούρτι, του οποίου η οξύτητα συμπληρώνει υπέροχα τη χαρακτηριστική γευστικότητα των καλοκαιρινών καρπών.
Πέρα όμως απ' το ότι είναι εξαιρετικά ευχάριστο ως έδεσμα, το ζελέ περιέχει και μια ουσία πολύτιμη για τον οργανισμό μας: τη ζελατίνη (υδρολυμένο κολλαγόνο), που είτε φυσική (ζωική) είτε συνθετική, βοηθά στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, την ανάπλαση και την επανόρθωση του δέρματος και των νυχιών, καθώς και τη βελτίωση της υφής των μαλλιών μας. Δυο ζελεδάκια (μπουκιές) κάθε μέρα μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα στην εμφάνισή μας - και αν τα αποφεύγουμε λόγω της ζάχαρης, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με άλλου είδους γλυκαντικά (π.χ. στέβια, ξυλιτόλη ή φρουκτόζη), τα οποία δεν επιβαρύνουν το μεταβολισμό ούτε το γλυκαιμικό μας δείκτη.
Ίσως φαίνεται λίγο "σόλοικο" να τρώμε ζελέ ειδικά το χειμώνα, κανείς όμως δεν μας το απαγορεύει. Για να του δώσουμε μια πιο "χουχουλιάρικη" νότα, μπορούμε να του προσθέσουμε υλικά πιο ταιριαστά σε χειμωνιάτικες βραδιές μπροστά στο τζάκι ή δίπλα στο καλοριφέρ. Μπαχαρικά όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, καθώς και πικάντικες ρίζες όπως το ginger, κάνουν το ζελέ να θυμίζει πιο πολύ χειμωνιάτικο σερμπέτι σε στερεά μορφή, παρά καλοκαιρινό επιδόρπιο. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε σκόνη ζελέ με γεύση πορτοκαλιού, λεμονιού ή ροδιού, η σύζευξη με τα συγκεκριμένα αρωματικά είναι πράγματι ονειρεμένη.
Στην παρακάτω συνταγή, η σκόνη ζελέ που χρησιμοποίησα είναι έτοιμη του εμπορίου, χωρίς άλλη προσθήκη ζάχαρης εκτός απ' όση έχει ήδη μέσα. Για μεγαλύτερο έλεγχο των γλυκαντικών, ή/και αν αποφεύγουμε τη σουκραλόζη που περιέχουν συνήθως τα ζελέ χωρίς ζάχαρη, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τη βάση του ζελέ, με φύλλα ζελατίνης που θα μουλιάσουμε σε νερό ή χυμό φρούτων και ό,τι/όσο γλυκαντικό προτιμάμε.
Για 2-4 άτομα, θα χρειαστούμε:
- 1 κουτί έτοιμο ζελέ φρούτων, ό,τι γεύση θέλουμε.
- 2 ποτήρια νερό (το ένα παγωμένο, το άλλο για να το βράσουμε μαζί με τα μυρωδικά).
- 1 φακελάκι τσάι, ό,τι είδος/γεύση θέλουμε.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα τριμμένη ή σε σκόνη.
- 2-3 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού.
- 1-2 ξυλάκια κανέλα.
- 2-3 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα).
- 1 μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι.
- 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας Bourbon (προαιρετικά).
Ετοιμάζουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί. Για αρμονικότερο γευστικό αποτέλεσμα, προσφέρονται καλύτερα τα πιο όξινα ζελέ, όπως πορτοκάλι, λεμόνι ή ρόδι. Στο νερό που θα βράσουμε, προσθέτουμε την πιπερόριζα (ginger), το ξυλάκι κανέλας, το εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά) και το στυμμένο λεμόνι ή πορτοκάλι. Μόλις κοχλάσει, το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και αδειάζουμε σε βαθύ πιάτο ή μπολ. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας, τα μοσχοκάρφια και το μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι.
ΠΡΙΝ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΖΕΛΕ, βυθίζουμε μέσα, για μισό περίπου λεπτό (ή παραπάνω, για πιο έντονη γεύση και άρωμα), ένα φακελάκι τσάι, ό,τι είδους και γεύσης μας αρέσει (προσωπικά προτιμώ το μαύρο τσάι με γεύση περγαμόντο, αλλά και το πράσινο είναι ωραιότατο).
Αναμειγνύουμε το διαλυμένο ζελέ με το παγωμένο νερό, αδειάζουμε σε φόρμα ή ατομικά μπολάκια ή φορμάκια και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο ώσπου να πήξει (συνήθως χρειάζεται 3-4 ώρες στην κανονική ψύξη). Σερβίρουμε με γιαούρτι στραγγιστό, το οποίο έχουμε (προαιρετικά) αρωματίσει με 1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας Bourbon και πασπαλίσει με λίγη κανελοζάχαρη.
Για πυκνότερη υφή και ακόμα πιο περίπλοκους γευστικούς τόνους, αντικαθιστούμε το ένα ή και τα δύο ποτήρια του νερού με χυμό φρούτων της αρεσκείας μας. Μπορούμε, επίσης, πριν παγώσουμε το ζελέ, να του προσθέσουμε φετάκια μανταρινιού, σπόρους ροδιού ή ψιλοκομμένα φρουί γλασέ της προτίμησής μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου